Logo Magica

Šípková růže

Prvek: voda

Vlastnosti: ochlazující a zvlhčující

Latinský název:   Rosa canina

Signatura: Měsíc

Hlavní složky: Plody - třísloviny, invertní cukr, sacharóza, pektin, kyselina citronová a jablečná, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselina nikotinová, vitamin C, vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík aj.

Polarita:

Božstva:

Kuchyňské použití:

Jiné názvy: Šípek, planá růže, divoká růže, trnová růže

Pěstování: Růže šípková je keř s dlouhými, rovnými nebo zahnutými větvemi dosahujícími délky až 4 metry. Větve jsou pokryté mnohými tvrdými, pichlavými trny. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, složené z pěti až sedmi vejčitých a pilovitých lístků, které jsou na rubu na střední žíle ochlupené a s palisty srostlými s řapíkem. Květy jsou většinou jednotlivé nebo je jich seskupeno několik na vrcholcích stonků. Jsou růžové, zřídkakdy bílé. Koruna i kalich jsou pětidílné, kalich je neopadavý a tyčinek je mnoho. Plod je masitý, světle červený, uvnitř plný štětinových chloupků s mnohými žlutými a tvrdými nažkami. Rostlina kvete v květnu až červnu. Růže je nenáročná na stanoviště. Roste na svazích, při cestách, na mezích, tvoří součást křovinných porostů na skalnatých stráních na okrajích lesů až do výšky 1 000 metrů nad mořem.

Sběr: Plody růže šípkové sbíráme několik dní před jejich plnou zralostí, když se zbarví do světle červena a jsou ještě tvrdé (září-říjen). Suší se rychle v sušárně při teplotě do 100 °C. Takto se uchová obsah vitaminu C a odstraní se nepříjemný vliv enzymů. Plody můžeme sušit i ve stínu, ale tímto způsobem se ničí část vitaminu C. Vysušená droga je oranžovo červená nebo světle červená, kysele trpká , nevoní a nezapáchá. Uskladňuje se na stinném, suchém a vzdušném místě

Lékařské použití: Pro bohaté složení vitaminů a flavonoidů mají plody růže šípkové různorodé účinky. Mají močopudný účinek, zastavují krvácení a také mají stahující účinek. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, zpomalují ukládání ateromatózních látek v cévách. Obsah vitaminu C (flavonoidy) snižuje lámavost kapilár, zlepšuje využití kyseliny askorbové organizmem, vitamin K se zúčastňuje vytváření protrombinu a má vliv na normální srážlivost krve. Jiné vitaminy obsažené v droze plní důležité fyziologické funkce. Droga příznivě účinkuje při avitaminóze a také jako povzbuzující prostředek v rekonvalescenčním období. Používá se při blokování tekutin v organizmu, písku a kamenech v močovém měchýři, žlučníkových kamenech, ateroskleróze, jako prostředek zvyšující odolnost organizmu na lokální nebo celkové infekce a intoxikace (spála, záškrt, pneumonie, černý kašel aj.), při špatně se hojících ranách, pro zlepšení srůstu kostí po zlomeninách, při snížené vylučovací schopnosti žaludku aj.

Emocionální použití:

Magické a rituální použití:

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

         

Recepty

Čaj pro podporu otěhotnění 1

Vezmeme 70 g heřmánku, 150 g dobromysle, 50 g slézu, 150 g šípku, 100 g macešky, 200 g řebříčku a 200 g meduňky. Bylinky promícháme, hrst jich dáme do vody a necháme přejít varem. Louhujeme alespoň deset minut a pijeme dvakrát denně před snídaní a před spaním.

Šípkový sirup

1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg přírodního cukru. Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st. Celsia a rozpustíme v ní veškerý cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme.

Šípková marmeláda

Pevné zralé šípky rozpůlíme a zbavíme chloupků. Jde to špatně, proto je lepší pracovat v chirurgických rukavicích a zbytky chloupků z šípků vymývat. Plody pak povaříme v troše vody a rozmixujeme. Mnohem snadnější je však měkké šípky, které jsme rozvařili ve vodě, prolisovat na pasírovacím strojku. V obou případech přidáme na 1 kg šípkové směsi 400 g cukru a 3 minuty za stálého míchání povaříme. Plníme do skleniček s uzávěrem a 25 minut sterilujeme při teplotě 85°C. Marmeládu mažeme na pečivo nebo z ní můžeme připravit šípkovou omáčku.

 

Šípkový likér s pomerančem

75 dkg šípky,  30 dkg cukr, 2 l calvados nebo jiná pálenka, 1 ks pomeranč, 1 balíček celá skořice, 3 dl voda.
Šípky očistíme, dáme do lahve a zalijeme 2 litry calvadosu, hruškovice či jiné pálenky. Přidáme balení celé skořice a slupku z jednoho pomeranče. Zavíčkujeme a necháme 14 dní odstát při pokojové teplotě.Cukr svaříme ve vodě a necháme vychladnout. Šípky slijeme, přidáme cukrovou vodu a promícháme.

  zpět na Byliny Měsíce