Logo Magica

Réva vinná

Signatura: Slunce

Živel: oheň

Latinský název:   Vitis Vinifera L.

Hlavní složky:

Polarita: Mužská

Božstva: Adónis, Apollon, Bakchos, Dionýsos, Flora, Inanna, Ištar, Liber, Orfeus, Osiris, Ra

Kuchyňské použití: Víno :-)

Vinná réva je jednou z rostlin pěstovaných již od nejrannějších dob zemědělské kultury (před dobou bronzovou). Pilinius zaznamenal vinnou révu, která se dožila 600 let. Kámen: Smaragd, Topas, Diamant žlutý. Totem: labuť, sýkora, pes, ježek. Ogam: Muin


Pěstování: Za podpěru dříve sloužil jilm, fíkovník. Pěstujeme na slunných a chráněných místech. Velmi hezky působí, pěstuje-li se na balkóně či v truhlíku za oknem a pne se po dřevěné mřížce. Pěstuje se z odnožů starších keřů nebo zakoupíme v zahradnictví.


Sběr:  Listy se trhají na počátku léta, plody po dozrání. Plody se mohou sušit a uložit jako rozinky.

Lékařské použití:  semena a listy mají adstringentní účinky. Listy se mohou použít zastavení krvácení. Plody se užívají k léčbě anémie, neuralgie, nespavost.

Emocionální použití:   Uvolňuje zábrany a nechává větší měrou převládnout instinkty.

Magické a rituální použití:  Uvolňuje věštecké síly. Ve víně je pravda!!! Neguje sobectví. Spojena se svátky Lugnassad a Herfest. Víno je krví matky Země.


Recepty

Víno z hroznů

3 l čisté šťávy z hroznů, 0,5 kg cukru, šťáva a kůra z jednoho citronu, kvasinky, 1l vody čisté, pramenité. Vodu svařte spolu s cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí. Nalijte do demižonu a přilijte šťávu z hroznů. Přidejte kvasinky a doplňte převařenou studenou vodou. Zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Prvních pět dní demižon protřásejte. Po skončení fermentace stočte víno do čistého demižónu, nechte vyčeřit a stočte do čistých lahví. 

Víno z hroznových listů

3 l vody, 1,5 kg cukru, šťáva a kůra ze dvou citronů, kvasinky, 4,5 l čerstvých vinných listů (např. z prořezávky). Listy omyjte a vložte do fermentační nádoby. Svařte 2,5 l vody a nalijte na listy. Přidejte kůru a šťávu z citronů. Zakryjte a ponechte 3 dny stát. Denně promíchejte. Sceďte do demižónu. Svařte 0,5 l vody, rozpusťte v ní cukr a nalijte do demižónu. Když voda vychladne, přidejte kvasinky a dolijte po hrdlo studenou převařenou vodou. Zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Poté stočte do čistého demižónu, nechte víno vyčeřit. Stočte do lahví. 

  zpět na Byliny Slunce