Logo Magica

Petržel

Prvek: vzduch

Vlastnosti:

Latinský název:   Petroselinum crispum A. W. Hill

Signatura: Merkur

Hlavní složky:   Silice, flavonoidy, apiín, olej, proteiny, apiol, myristicin, alfa-pinen, vitamíny, minerální látky, vitamín C, hořčík, provitamín A

Indikační skupina: Diuretikum, abortivum, oftalmologikum, stomachikum, karminativum, anthelmintikum, emmenagogum, afrodisiakum, cholagogum, kardiotonikum

Polarita:  mužská

Božstva:  Afrodíta, Archemorus, Persefona, Venuše.

Přiřazení:  tarot - Mírnost,

Jiné názvy:  apich, petružel, petrželka, petruška, petruželka, petržílka, perašín

První zmínky o petrželi se datují od 3. století, kdy je petželka uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký měl tuto bylinku v úctě. Pro mnohé je to symbol radosti a slávy. Pochází z vyšších poloh Středomoří, kde stále planě roste. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována petrželová silice. U nás se rovněž obecně rozšířila a její nať byla používána ve staročeské kuchyni do omáček, tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů. Petržel znal již starý Dioskurides a nazýval ji Petroselinon. Německé pojmenování Petersilie se odvozuje od jména sv. Petra. Jestliže je totiž petržel zaseta, potřebuje k tomu, aby vzešla, dobu sedmi týdnů. Pověstné Capitulare karla Velikého uvádí mezi rostlinami, jejichž pěstování se úředně nařizovalo, také Petrosilinum. Petržel se hojně pěstovala ve středověkých klášterních zahradách. Petržel byla posvátnou bylinou Persefóny. Řekové ji vplétali do pohřebních věnců a zdobili jí hrobky. Také středověká abatyše Hildegarda petržel připomíná a Albert Veliký si jí cení jako výborného léku. V XVI. století je petržel už všeobecně užívanou zeleninou.

Kombinace s ostatními bylinami: Kořen se používá především do směsí.

Pěstování: Pochází z východní části Středomoří. U nás se pěstuje jako aromatická zelenina buď petržel kadeřavá, nebo i kořenové odrůdy. Vyséváme na jaře do truhlíků nebo ven do úrodné, vlhké půdy - semena namočíme na 24 hodin do teplé vody nebo ihned po zasetí přelijeme řádky se semeny vřelou vodou, neboť kolísání teplot uspíší klíčení. Vyséváme znovu v polovině léta pro zimní použití nebo do kořenáčů v místnosti.

Sběr: Kořen sbíráme v říjnu a listopadu nebo na jaře v březnu a dubnu druhého roku, omyjeme, rozřežeme na kostičky a sušíme ve stínu nebo při umělé teplotě do 40°C. Snadno vlhne a je napadána skladištními škůdci. Plody se sbírají druhým rokem v srpnu až září, v době, kdy dozrála asi polovina plodů, protože se samovolně vysemeňují. Dosouší se ve stínu.

Použití v kuchyni: Přidává se téměř do všech pokrmů, polévek, omáček, mletých mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení chlebíčků a lahůdek. Přidává se až do hotových pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě vitamínu C.

Jiné použití: Čerstvá šťáva z natě odpuzuje hmyz, také při štípnutí hmyzem se doporučuje přetřít bolavé místo petrželkou.

Lékařské použití:  Zvyšuje napětí hladkého svalstva dělohy, střev a močového měchýře, abortivum. Pro léčení ran, zpevnění dásní při paradentóze. Provitamín A zlepšuje zrak, zvláště při šerosleposti. Diuretikum, záněty močových cest a léčba močových kaménků. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení. Žlučopudný účinek. Reguluje menstruační cyklus. Afrodisiakum pro ženy. Mírné tonizující působení na srdeční sval. Petrželová silice proti střevním parazitům. Syrová petrželová šťáva při očních chorobách, zánětu zrakového nervu, pro vyvolání chybějící menstruace.

Pozor na množství!!!! Neužívat při onemocnění ledvin , v těhotenství, při kojení. Ve vysokých dávkách může dojít k poškození jater a ledvin, ke vzniku halucinací a epileptických záchvatů.

Emocionální použití: N

Magické a rituální použití: Bylina podsvětí. Zasvěcená Bohyni smrti. K usnadnění cest do podsvětí. Duchovní kontakt s vědomostmi předků - pil se čaj z petržele, petržel se přidávala do kadidel a do koupele. O svátku Samhain se petržel vkládá do věnců a do rituálních pohárů.  Používá se jí ke smíření s vlastní smrtí, např. při smrtelné nemoci. Petržel je součástí nápoje při iniciaci barda, kněžek atd.

 

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky

Recepty

Sýrové koule s petrželkou

100 g másla rozpustíme za neustálého míchání s hermelínem, přidáme papriku, sůl, nasekaný svazek pažitky. Necháme v lednici vychladnout. Poté namočenýma rukama formujeme koule, které obalíme v nasekané petrželce. Podáváme s chlebem k vínu nebo pivu.

 

Víno Petrželové

Do 1 l bílého víny naložíme 10 listů naťové petržele, přidáme 1-2 PL vinného octa. Povaříme 10 minut na slabém plameni, přidáme 300 g medu, povaříme 4 minuty. Slijeme do lahví, na dně se utvoří usazenina, která není na závadu. Použití: 2-4 PL denně jako kardiotonikum, při angině pectoris, při srdeční slabosti.

Šťáva zelená

Kořen petržele očistíme a odšťavíme v lisu na ovoce nebo v odšťavovači.Použití: 3-4 x denně, maximálně 50 ml na jednu dávku. Pomáhá k udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy, při kamenech v ledvinách a močovém měchýři, zánětech a ostatních ledvinových chorobách. Kombinuje se obvykle s dalšími šťávami, např. mrkvovou nebo celerovou.

Čaj proti ledvinovým a močovým kaménkům

Petržel kořen 25g, Smetanka kořen 25g, Průtržník nať 25g, , Bedrník plod 25g, Lékořice kořen 10g
Nálev: dvě polévkové lžíce směsi na litr vidy, doba vyluhování 30 minut. Použití: čaj se popíjí nalačno, velmi pomalu celá dávka. Nárazová pitná kúra má trvat 2 až 3 dny.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

Močopudný čaj

Petržel kořen 25g, Lékořice kořen 25g, Jehlice kořen 25g, Jalovec plod 25g, Nálev: dvě kávové lžičky na 200 ml vody. Použití: 3 až 5 šálků denně.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

Čaj proti dně

Petržel kořen 30g, Krušina kůra 30g, Přeslička rolní nať 30g, Jalovec plod 10g, 1 čajovou lžičku směsi dáme do šálku vody, necháme přejít varem, odstavíme, 15 minut louhujeme, scedíme. Použití: 2 x denně.

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky

  zpět na Byliny Merkuru