Logo Magica

Brutnák

Prvek: vzduch

Vlastnosti: zvlhčující, hřejivé

Signatura:  Jupiter

Latinský název:   Borago officinalis

Název je odvozen z keltského slova "borrah" – tj. odvaha. Brutnák tedy dříve symbolizoval odvahu. Jako léčivá rostlina známá až ve vrcholném středověku. Do té doby byl pěstován jako zelenina. Ještě nedávno se pilo víno s naloženými listy brutnáku,  jenž také činil člověka veselým.

Botanický popis:  Původem ze středomoří. silný kořen hluboko v zemi, rozvětvená lodyha; výška až 80 cm; modré (řídce růžové či bílé) květy po celé léto; vrásčité drsné šťavnaté listy porostlé chloupky; plodem velké, podélně rýhované tvrdky

Hlavní složky: slizové látky (až 30%), pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselina křemičitá, třísloviny, antokyanové barvivo, vitamín C (v čerstvých listech), minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan). Zajímavost – při spalování nati obsah dusičnanu draselného způsobuje jiskření a lehké výbušné zvuky jako při malém ohňostroji

Pěstování:  stanoviště otevřené, slunečné, dostatek světla a vzduchu, půda lehká, dobře propustná, suchá, vápnitá. Výsev na jaře i během léta  semena rozhodit přímo na záhon po velké ploše a pečlivě pokrýt zeminou (klíčí za tmy), rostlinu však nesmí ohrozit jarní mrazíky!, poté vytrhat příliš hustě rostoucí rostliny (listy lze použít do salátu) vzcházející již za týden. Vysazení na 30 cm daleko. Rozmnožování - v dobrých podmínkách se sám vysemeňuje. brutnák roste velmi rychle, postupně doroste v silnou, široce se větvící bylinu, která potřebuje hodně místa; mladé rostlinky nelze dobře přesazovat, protože mladý dlouhý tenký hlavní kořen se znovu vytváří jen vzácně; vysazený poblíž prospívá jahodám, rajčatům a růžím; v příliš hustém porostu hrozí napadení plísněmi nebo mšicemi; v místnostech či pařeništích lze zasít již mnohem dříve (v únoru) . Lze pěstovat v bytě

Sklizeň: sklízet mladé lístky jako zelené koření i jako zeleninu. Jinak čerstvé listy a květy podle potřeby.

Sušení a jiná úprava:  listy (sbírané na počátku květu rostliny) i květy sušíme rychle v suchu a temnu v tenkých vrstvách.  Olej lisujeme ze semen. Čerstvé květy kandujeme v cukru.

Použití v kuchyni a v kosmetice: listy se přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou, šťáva z rozdrcené čerstvé šťavnaté nati na čištění pleti; čaj z listů jako kompresní obklad na unavené oči; olej ze semen brutnáku podporuje tvorbu protizánětlivých a protikřečových látek v těle, růst vlasů i nehtů a povzbuzuje celkovou látkovou výměnu - v kuchyni: jako koření se používají čerstvé mladé listy (před silnějším růstem lodyhy) i celá nať sklízená v době květu a vždy jemně nasekaná kvůli chloupkům, listy mají chuť i vůni po čerstvých okurkách; nikdy nevaříme čerstvé listy (možno i květy): do studených omáček, majonéz, tvarohových pomazánek, bylinných másel a smetan, do sýrů, jogurtů a salátů (např. do okurkového, rajčatového, bramborového); listy do ragú ze zeleniny a masa, k rybám a grilovanému masu; mladé lístky lze dusit na másle a cibulce jako špenát, nebo lze přidat do špenátu či kapusty; do nakládaných okurek a zeleniny; do chlazených nápojů; směs mladých listů brutnáku s mátou, saturejkou, petrželí, česnekem, fenyklem a rozmarýnou ke kořenění salátů čerstvé květy: ke zdobení pokrmů (šlehačky, salátů, obložených chlebů, polévek...) a nápojů; do bylinkového octa

Léčivé účinky: má protizánětlivé účinky a vliv na zlepšení dýchání. vnitřní použití: čerstvé listy obsahují vitamin C; snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, působí močopudně, mírně projímavě; čerstvě vylisovaná šťáva pomáhá ke zrychlení výměny látkové a při neurastenii (užívá se při jarních kůrách); čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii; olej ze semen brutnáku se používá jako doplněk stravy při neurodermatiditě (obsahuje až 20 % kyseliny gama-linolenové). Zevní použití: hojivé účinky (obklad zmírňuje záněty a hojí poranění); čaj z nati ke kloktání a k obkladům na bércové vředy. Denní dávka: nejméně 1 g oleje ze semen kontraindikace: u oleje žádné vedlejší účinky: u oleje žádné; nať a květ se nesmí užívat delší dobu (měly by rakovinotvorný účinek)

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

      

Recepty

Obložené bagetky s okurkou, bazalkou a brutnákem

Rozkrojenou malou bagetku (či jiné pečivo) namazat pomazánkovým máslem a ozdobit plátky okurky, lístky bazalky a květy brutnáku.

Kulhavá Iveta

Špenát ala brutnák

Listy brutnáku lékařského mražené či čerstvé, 1 cibule česnek sůl, pepř trocha vína (není nutné).  Listy brutnáku spaříme a nasekáme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme.  Přidáme nadrcený česnek a zasmahneme.  Přidáme brutnák. Osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Podáváme s vařeným bramborem a volským okem.

lenicky-zahradka.blog.cz

  zpět na Byliny Jupitera