Logo Magica

Bazalka

Prvek: oheň

Signatura:  Mars

Latinský název:   Ocimum basilicum

Bylina odhání z pozemku kozy, naopak přitahuje škorpióny. Bazalka pochází z Indie a v překladu její název znamená "královská bylina".

Božstva: Erzuline - pohanská bohyně lásky, Višnu, Kršna, Lakšmí

Polarita:  mužská

Znamení:  štír

Totem:  štír, bazilišek

Svátek:  Podzimní rovnodennost, srpnové oslavy úrody (Ceresálie apod.)

Jiné názvy: bazalička, bazilika, bazalika

Hlavní složky: éterický olej, třísloviny, glykozid, malé množství saponinů, flavonoidy

Pěstování:  Běžně pěstována, ojediněle zplaňující. Dorůstá do výšky 40 cm. Bazalka je jednoletá bylina asijského původu se čtyřhranným stonkem vysokým do 60 centimetrů. Listy jsou vstřícné, vejčité, s dlouhými stopkami. Květy jsou bílé nebo růžovofialové, uspořádané v klasech po šesti v úžlabí listů, s pěticípou korunou a čtyřmi tyčinkami. Plody jsou suché a rozpadají se na čtyři hnědočerné, jednosemenné, hladké anebo jemnozrnné tvrdky. Celá rostlina příjemně voní.

Semena vysévejte brzy na jaře do truhlíků v místnosti či do pařeniště. Do volné půdy jen pokud již nehrozí mrazíky. nepřelévat  snadno opadává. Bazalka a routa vonná nikdy dobře neporostou, pokud se nepěstují pohromadě.

Sběr a sušení:  Nadzemní část rostliny sbíráme v době květu (červen–září). Při řezu natě je třeba určitou část stonku ponechat, aby mohly vyrašit nové rostliny. Nasbíraný materiál sušíme ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 35 °C. Vysušená droga musí být jasně zelená, s bílými květy, charakteristicky vonící, slabě štiplavá a může mít vlhkost maximálně 12 %.

Aromaterapie - silice se získává parovodní destilací.

Doporučená kombinace Geránium, majoránka, yzop, bergamot, nerol, meduňka, levandule

Použití v kuchyni a v kosmetice: Vhodné koření do teplých pokrmů, salátů, zálivek, octů. Doplněk česnekové vůně.

Lékařské použití: Kožní problémy - svědivost, tonizuje, prokrvuje pleť, antiseptické účinky. Nervové tonikum - napomáhá koncentraci, antidepresivum, nervozita, úzkost, nespavost, mentální vyčerpanost, bolesti hlavy (migréna). Dýchací aparát - bronchitida, dýchací problémy, nachlazení, ucpané dutiny. Snižuje horečku, podporuje pocení, trávení, pomáhá při žaludečních potížích, nevolnostech, zvracení. Též užívána při menstruačních bolestech. Má repelentní účinky - štípnutí hmyzem. Vhodná pro diety. Droga dráždí žaludeční žlázy, podporuje chuť k jídlu, účinkuje protizánětlivě při onemocněních ústní dutiny, chronické gastritidě, chronické kolice, cystách, uretritidě, nefritidě a podporuje tvorbu mléka při kojení. Má protikřečový účinek při chronické bronchitidě s výrazným kašlem, odstraňuje bolesti při plynatosti střev a zlepšuje srdeční činnost při onemocněních myokardu. Dle bulharského lidového léčitelství se šťáva z čerstvé bazalky používá při hnisavých zánětech středního ucha, jako i při těžko se hojících ranách. Droga z bazalky se musí užívat opatrně, protože vysoké dávky účinkují silně dráždivě. Drogu používáme ve formě odvaru. Jednu polévkovou lžíci drogy zalijeme 300 ml vařící vody a vaříme 1 minutu. Odvar necháme vyluhovat 30 minut. Po přecezení odvar užíváme třikrát denně 80 ml po jídle. Při zánětech ústní dutiny se tento výtažek používá na vyplachování a kloktání ústní dutiny, a to pětkrát až šestkrát denně. Při nechutenství užíváme 80 ml odvaru 15 minut před jídlem. POZOR : Nepoužívat v těhotenství !!
 

Emocionální použití: vykuřování bazalkou sloužím k zapuzení negativních sil z domova.

Magické a rituální použití: Využití rostlinných sil: láska, exorcismus, bohatství, levitace, ochrana. Očistné koupele. Bazalka je spojována se smrtí a nesmrtelností. Dodává odvahu čelit smrti, zejména symbolické (např. při iniciaci). Při tomto způsobu užití se podávala jako nápoj, dále se přidávala do rituální koupele před obřadem a také do kadidla.
Abyste si skutečně zajistili očistu a ochranu sebe i domova, nasypte špetku bazalky do každého rohu v místnosti a přidejte si ji i do koupele.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

Recepty

Skladování v olivovém oleji

Čisté lístky bazalky nasekejte, napěchujte je do sklenice a zalijte za studena lisovaným (panenským) olivovým olejem tak, aby se k nim nemohl dostat vzduch. Na povrchu sklenice (i při pozdějším používání) je třeba stále udržovat několikamilimetrovou vrstvičku oleje. Zabráníte tak oxidaci a hnědnutí lístků i napadení plísněmi. Olivový olej je nutností, má totiž vyšší viskozitu než olej slunečnicový nebo řepkový, a navíc jeho chuť k bazalce ladí. Při dlouhodobějším skladování lze povrch pro jistotu navíc posypat vrstvičkou soli. Takto zpracovanou bazalku můžete skladovat v lednici po dobu až půl roku, přičemž si zachová typickou chuť i vůni.

http://www.ireceptar.cz

Pesto presto

Pokud do nasekaných či namixovaných lístků bazalky kromě olivového oleje přimícháte také piniové oříšky (lze nahradit i levnějšími vlašskými), česnek a strouhaný parmezán, získáte  pravé italské pesto na těstoviny. Lžíci jednoduše zamícháte do horkých těstovin a výborný pokrm je hotový!

http://www.ireceptar.cz

  zpět na Byliny Jupitera