Logo Magica

Anýz vonný

Prvek: vzduch

Vlastnosti: stabilizující, uklidňující, tišící

Latinský název:   Pimpinella Anisum L.

Signatura: Merkur

Hlavní složky:   kumariny, flavonoidy, silice (až 14%) obsahující hlavně anetol

Polarita:  mužský

Božstva:  Apollón, Merkur, Hermés.

Přiřazení:  Kámen - Jantar. Tarot - vůz.

Jiné názvy:  anýzový bedrník, anýž

Popis:  Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů; spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Její bílé květy jsou uspořádané v okolíku se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý, obsahuje ve velké míře silici anetol a vedle něj i tuky, bílkoviny a cukry. Celá rostlina aromaticky voní.  Pochází z Egypta a Sýrie a vedle kmínu je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření.

Pěstování: Anýz je rostlina, která vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Pěstuje se na jižní Moravě v polních kulturách.  Anýz občas a pomíjivě zplaňuje.

Sběr: Po odkvětu se sbírají plody, které se sušené skladují v temnu a suchu, aby neztratily své účinné látky. Doba sběru: srpen, před plnou zralostí, t.j. když plody hnědnou. Sušte ve snopcích přirozeným teplem, nejlépe pod střechou. Skladujte v papírových či jutových sáčcích.  Doporučuje je také sušit zavěšené v papír. sáčcích, zamezíte ztrátě semen. 

Použití v kuchyni:  Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“, je důležitou součástí různých druhů vánočního cukroví. Polévkám, omáčkám a dušené zelenině dodává zvláštní sladkou příchuť. Pokud se semena těsně před použitím rozdrtí a rozemelou, zřetelně vynikne typické anýzové aroma. Používá se k nakládání červené řepy, do červeného zelí, okurek. Velmi příjemný je v hruškovém a jablečném kompotu. Anýz je možno přidat k dušeným houbám, především k žampiónům. Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.

Lékařské použití: Anýz je oblíbeným prostředkem proti kašli, neboť umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Dále podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Obě používané části – silice a plod jsou používány jako prostředky usnadňující vykašlávání, uvolňující křeče, ulevující při nadýmání a plynatosti a působící proti střevním parazitům. Tradičně jsou proto užívány při průduškovém kataru, dávivém kašli, kolikovitém nadýmání. Místně při vších a svrabu. Doporučují se při zánětu průdušek a průdušnice s přetrvávajícím kašlem a preventivně se užívají při podávání projímadel k předcházení bolestivých kolik. Bylo potvrzeno zvýšené vylučování mateřského mléka po konzumaci přípravků s obsahem anýzové silice. Při zvýšené citlivosti je možnost alergické reakce. Tradičně je anýzový plod označován jako potratový prostředek, v těhotenství jej proto není vhodné užívat.

Po kontaktu silice s pokožkou mohou vznikat alergické záněty, které jsou někdy vyprovokovány nebo zesíleny působením světla (slunečního záření). Konzumace nad 1 ml silice může způsobit nevolnost, zvracení i plicní otok. Nicméně běžné dávkování a denní příjem silice (je zastoupena v řadě zeleninových druhů) nevykazují nežádoucí účinky. U anýzu může dojít k interakcím s některými druhy rostlin.
Vysoké dávky mohou narušit léčbu léky snižující krevní srážlivost a hormonální léčbu pohlavními hormony včetně hormonální antikoncepce. Protože je anýzový plod běžně používán jako koření, tak můžeme konstatovat, že v dávkách používaných v potravinách nezpůsobuje zdravotní riziko.

Emocionální použití:  energie lásky. Anýz je rostlinou vzduchu, mysli a myšlení. Usměrňuje vědomí k hlubšímu sebeuvědomění.

Magické a rituální použití: Využití sil - ochrana, očištění, mládí.  Přidává se do kadidel při meditacích, též jako ochrana. Čerstvé listy se pokládají kolem ochranného kruhu za účelem obrany. List anýzu a vavřínu se přidává do očistných koupelí. Zředěný anýzový olej v koupeli omáhá vyladit osobu na věštbu, je bylinou Apolloona, patrona věštění. Také se dává do kadidel věštění.  Anýzem se posvěcuje jantar či jantarové náhrdelníky. Jantar se považuje za polodrahokam související s vnímavostí, který v sobě akumuluje psychickou energii a magický náboj. Součást kadidel zasvěcených bohům: Hermés, Apollón, Merkur. Dává se do zásnubních koláčků, svatebních koláčků. Anýzové sušenky vhodné k obřadům a oslavám spojených s láskou. Při svatebních obřadech se dává vylouhovaná semínka ve víně do rituálních pohárů.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

Recepty

KADIDLO PROTI BOLESTEM HLAVY

Semena zapalujeme v kadidelnici na dřevěném uhlí a vdechujeme kouř. Dle knihy "Magické rostliny" by toto vdechování mělo pomáhat při bolestech hlavy. Nepoužívat samozápalné uhlíky. Tyto uhlíky se používají výhradně na vodní dýmku, kde je uhlík oddělen vodou skrze kterou je vdechován tabák. Taktéž je uhlík oddělen od tabáku v kotlíku alobalem nebo sítkem - takže nedojde k přímému vdechování uhlíku. Použijeme-li esenciální olej, tak několik kapek oleje přidáme do horké vody v aromalampě a přihříváme klasickou čajovou svíčkou.

 

ANÝZOVÁ KOUPEL PRO VĚŠTĚNÍ

Anýzový olej se přidává do koupele, která vhodně naladí věštkyni či věštc na následnou věštbu nebo na rituál spojený s budoucností resp. s pohledem do budoucnosti. Během této koupele možno popíjet čaj z anýzu. Věštec si mohl i před rituálem natřít celé své tělo také olejem z anýzu. Do koupele můžeme dnes použít i esenciální olej, který se prodává v prodejnách aromaterapie.

 

KADIDLO VĚŠTBY

2 díly santalového dřeva, 1 díl semen anýzu, 1 díl lískového dřeva. Smícháme a zapalujeme na dřevěném uhlí.

 

KADIDLO VĚŠTBY II.:

1 díl semen anýzu, 1 díl lískového dřeva, špetku muškátového oříšku. Smícháme a zapalujeme na dřevěném uhlí.

 

KADIDLO VĚŠTBY III.

1 díl semen anýzu, 1 díl lískového dřeva, půl dílu šalvěje, půl dílu vavřínu. Smícháme a zapalujeme na dřevěném uhlí.

 

ANÝZOVÝ NÁLEV

2 čajové lžičky rozdrcených semen anýzu, 2 - 3 dcl vařící vody. Rozdrcená semena anýzu přelijeme šálkem vařící vody a necháme stát v zakryté nádobě asi pět až deset minut. Potom scedíme.

 

ANÝZOVÝ ODVAR (Lavender/Franklin)

1 polévkovou lžíci semen anýzu, 0,25 litru mléka. Mléko se semeny anýzu se povaří asi deset minut na mírném ohni. Potom scedíme.

 

ANÝZOVÝ ODVAR (dle Jitky Lenkové)

2 lžičky drceného anýzu, 0,25 litru vody. Anýz se dá do 0,25 litru vody a povaří se. Nechá se stát patnáct minut. Potom scedíme a pijeme chladné.

 

ANÝZOVÁ TINKTURA (Lavender/Franklin)

60 gramů semen anýzu, citrónovou kůru, 0,5 litrů brandy. Do vhodné sklenice dáme brandy, semena anýzu a citrónovou kůru. Sklenici pevně uzavřeme a necháme stát asi tři týdny na slunném místě. Po třech týdnech scedíme.

 

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Lavender a Franklin/Magické rostliny,

 http://nase-planeta.blog.cz

  zpět na Byliny Merkuru